keskiviikko 29. heinäkuuta 2009

Kuinka kauluspaita paloitellaan?

Jotkin asiat on hyvä jättää 90-luvulle. Nappiverkkarit, napapaidat, mauttomat tekstit t-paidoissa... Ja muodottomat naisten kauluspaidat.

Äitini siivosi komeroa ja meinasi heittää menemään tämän:

Naisten lyhythihainen kauluspaita, mallia liian iso ja muodoton. Tällaisiahan ne oli "kultaisella" 90-luvulla. Hyväkuntoinen paita, 100 % viskoosia. Paita oli kuitenkin aikansa elänyt eikä sitä kukaan käyttänyt. Minä nappasin sen arkistoihini ja sanoin, että kyllä mä siitä jotain teen.

Eilen sain sitten kipinän. Kävin kirjastossa pöllyttämässä käsityölehtiä ja -kirjoja, lainasin muutaman ja tulin kotiin. Suunnittelin, selailin lehtiä, mittelöin paitaa, purin, leikkasin, ompelin.

Lopputulos:

Alkuperäinen kaava Suuri Käsityö 4/2009 lehdestä (jakun kaava), jota on sitten paidan kankaan riittävyyden ehdoilla muokattu omaan makuun sopivaksi. 
Sanonpa vaan, että 100 % viskoosi on kamalaa ommella, tympeää silittää ja mahdotonta kuvata. Täysviskoosi on rumasti laskeutuvaa, lurjua ja rypistyy saakelin helposti. Sekoitteena viskoosi on kivaa, muttei tämmöisenä paitakankaana.

Paita tasona, näkyy tuo malli hieman paremmin.
Säilytin alkuperäiset napituslistat, vaihdoin vain napit valkoisiin, pallomaisiin kantanappeihin. Rintataskun purin pois. Hihoja on lyhennetty ja hieman puhvitettu. Etu- ja takaosassa on kaarrokkeet ja niistä lähtevissä alaosissa on hieman poimutusta. Edessä saumoissa on satiininauhaa ja satiinirusetti koristeena. Kaulus on poistettu ja tilalle tuli musta vinonauha.

Sitä vois pitää vaik näin.

Tai näin. Tuossa edessä on aika pitkä väli ilman nappia, siihen ajattelin ommella nepparin (satiininauhojen kohdalle).
Kuvat on huonoja, koska täällä on TAAS satanut vettä.

Lopputulos "ihan kiva". Asetin tälle aika suuret odotukset, mutta toi kangas petti minut. Jos tää ois esim. puuvillaa, niin tää näyttäis ihan erilaiselta ja ois paljon kivempi. Mutta kyllä tuota käyttää, varsinkin kun etumus kutistuu sitten joskus imetyksen loputtua. Ja jos näyttää, ettei mulla tuu pidettyä tätä, niin pikkusiskoni varmasti diggais tätä - varsinkin kun tää on kierrätetty!

Yritinpä ainakin ja ihan hauskaa mulla oli. Ja tulen varmasti tuunailemaan paitoja tulevaisuudessakin, kirppareilla on monestikin kivoja paitoja, jotka vaan on väärän mallisia.

2 kommenttii:

Montreaux kirjoitti...

Hyvännäköinenhän tuo on.

Katri kirjoitti...

Tosi kiva tuli. Mä kannatan kovasti tällaista tuunausta. =)